Resor

Konstiga lagar i resmål värden över

Konstiga lagar i resmål värden över

Att lagarna i olika länder skiljer sig åt i olika delar av världen är ingenting konstigt. Men det kan vara viktigt att på förhand kolla upp vilka lagar och regler som gäller i det land som du har tänkt resa till, så du inte råkar hamna i klammer med rättvisan. De flesta av dessa lagar verkar logiska men det finns förstås undantag. I Israel är det till exempel förbjudet att ta med en björn till stranden. Just denna lag känns inte som någonting den genomsnittlige turisten bör oroa sig för direkt, men det finns lagar man som ovetande turist faktiskt kan råka bryta mot. En av dessa lagar hittar du i den amerikanska delstaten Florida, där singelkvinnor inte får hoppa fallskärm på söndagar.

Undvik böter och problem med lagens långa arm

En annan lag du som turist kan råka bryta mot utan att veta bättre gäller I Venedig, där det är förbjudet att mata duvor. Om du skulle få för dig att mata en duva, riskerar du böter. Anledningen till denna lag är att de bevingade bråkstakarna och deras spillning skadar stadens gamla, sköra byggnader. Andra lagar är av det lite mer märkliga slaget, som exempelvis i Frankrike, där det är olagligt att döpa en gris till Napoleon. Eller den lag enligt vilken du i England får urinera var som helst offentligt, inklusive i en poliskonstapels hjälm, förutsatt att du är gravid.

I just England är det för övrigt fortfarande ett brott att skaka eller piska en matta i polisdistriktet Metropolitan i London, men du får däremot skaka en dörrmatta före klockan åtta på förmiddagen. I samma land är det också olagligt att ha en svinstia framför huset, så länge den inte är väl dold. Det är också olagligt att sätta upp en tvättlina som löper över gatan, och det är heller inte tillåtet att sjunga någon hädisk eller obscen låt på någon gata.